V kauze kutnohorské nemocnice padl stamilionový rozsudek

nemocnice_kutna_hora

Necelých sto pět milionů by měla podle nepravomocného rozsudku zaplatit bývalá jednatelka společnosti Nemocnice Kutná Hora Alice Opočenská kvůli údajně nezákonnému převodu nemocnice na kraj. Samotný převod nemocnice odsouhlasilo bývalé vedení města roku 2010.

Nepravomocný rozsudek vynesl Krajský soud v Praze dne 16. 2. 2012. Co tomu předcházelo?

Bývalé vedení města k 1. 1. 2010 odsouhlasilo převod nemocnice na kraj i přes veškerá varování především tehdejšího jednatele Nemocnice Kutná Hora s.r.o. Martina Suchánka, bývalého místostarosty Václava Zimmermanna či některých radních.

Z podniku byla poté převedena aktiva a dluhy či závazky vůči veřitelům zůstaly ve společnosti Nemocnice Kutná Hora s.r.o., která byla následně tzv. „poslána do insolvence”. V prosinci 2011 žádal insolvenční správce dle Šance v žalobách 104 miliony korun plus poplatky, celkem tedy zhruba 111 milionů.

Dle starosty Šance chce soud v Praze situaci řešit jinak a navrhuje mimosoudní vyrovnání – splacení částky na úrovni třiceti milionů korun odkudkoli. Posudek, který měl k dispozici insolvenční správce nemocnice, byl podle Šance postavený na nereálných základech, který nemocnici hodnotil jako průmyslový podnik nikoli nemocnici.

Vedení města bude nyní jednat s Krajem, který je zřizovatelem kolínské nemocnice i se soudkyní. V únoru 2012 vynáší Krajský soud v Praze nepravomocný rozsudek. JUDR. Alice Opočenská je povinná uhradit do majetkové podstaty dlužníka částku 104 533 970 korun a dva miliony na soudních poplatcích.